• Fase pre Groen

Als de kids vanwege hun leeftijd met tennissen beginnen in groen starten ze in de pre groen fase. Binnen deze fase wordt een combinatie gemaakt van de fases in oranje. Het hoeft niet perse zo te zijn dat er een flinke achterstand is ten opzichte van de kids die de fases in oranje al hebben doorlopen. Veel sportvaardigheden beheersen kids op deze leeftijd al door bijvoorbeeld gym op school of het beoefenen van andere sporten.

 • Fase 2 – Ik beweeg slim en heb snel tennis voetenwerk.

In groen is de baan groter dan in oranje. Dit betekent dat de kids een groter gebied moeten afdekken. Dit vergt niet alleen snelle beentjes maar ook handig en slim voetenwerk. Dit noemen wij tennisvoetenwerk. Alleen snel bewegen is niet goed genoeg. Het achterwaarts bewegen wordt in deze fase belangrijk. De ballen zijn harder en er wordt met meer rotatie gespeeld en dus moeten de kids onder druk snel achterwaarts kunnen bewegen en ook nog eens goed in balans blijven.

 • Fase 3 – Ik kan mijn Forehand en Backhand met rotatie spelen.

Zoals in de vorige fase benoemd gaan de kids steeds vaker en meer rotatie toepassen in hun slagen omdat ze begrijpen wanneer en hoe ze dit moeten gebruiken. Een topspin forehand en een topspin backhand zullen vanaf nu de basis gaan vormen in hun baseline rally’s.

 • Fase 4 – Ik dwing mijn tegenstander verder achter de baseline.

De kids gaan het spelletje steeds beter begrijpen. Ze zijn steeds meer bezig met wat er aan de andere kant van het net gebeurt. “Als ik ervoor zorg dat mijn tegenstander achterin blijft kan hij niet aanvallen” of “als ik mijn tegenstander onder druk zet door de ballen diep te spelen met vaart en rotatie komt er vast een korte bal en kan ik aanvallen”. Ook snappen ze dat niet alles hard en laag over het net gespeeld hoeft te worden. Wat hoger over het net met topspin kan erg effectief zijn.

 • Fase 5 – Ik speel wedstrijden en ben een Fair Player.

Na deelname aan de competitie willen de kids graag toernooien spelen. Ze hebben geleerd om zich op de juiste manier te gedragen op en naast de baan. Respect naar de tegenstander, respect naar de organisatie en respect voor jezelf !

 • Fase 6 – Ik score punten met mijn Service.

In deze fase staat de service centraal. In deze periode gaan de kids beseffen dat de service als een aanvallende slag gespeeld kan worden in plaats van in het spel brengen van de bal. Richting, vaart en rotatie zijn de niveau bepalende factoren. Variatie in de keuze van te spelen service is weer een stap verder in deze fase bij voldoende beheersing van bovengenoemde slagenarsenaal.

 • Fase 7 – Ik kan mijn rally winnen met een volley en smash.

Soms zie je de kids bij het net verschijnen in het enkelspel omdat de tegenstander een korte bal speelt. Dit noemen we het gedwongen oplopen. Steeds vaker maken ze zelf de keuze om op te lopen. Ze snappen dat daar punten te behalen zijn na goede dwingende slagen vanaf de baseline. Als netspeler in dubbelspel begrijpen de kids steeds beter hoe ze aanvallend en verdedigend in positie moeten staan. Het vertrouwen in volley en smash stijgt en dat is te zien aan hoe de gedwongen punten tot stand komen.

 • Fase 8 – Ik beheers alle Multi Skillz.
 1. Service gooien
 2. 2x over stokjes springen en linksom en rechtsom onder door en vervolgens bal op pion leggen.
 3. Bal tegen de muur gooien. Onder benen door laten gaan en volgende vangt deze op. En andere variaties die hier in gedaan kunnen worden.
 4. Allen handen op de rug en willekeurig een bal vangen. Gaat snel
 5. Volley oefening- 3 schijven. Vervolgens luisteren naar het commando om linker- of rechterbeen op een bepaalde kleur stip te zetten.
 6. Ladder en balansoefeningen
 • Fase 9 – Ik “lees” mijn wedstrijd en bepaal mijn trainingsdoel.

De kids worden gestimuleerd om met een speelplan de baan op te gaan als ze een wedstrijd mogen spelen. Na de wedstrijd zijn de kids in staat om aan te geven wat er goed en minder goed ging en om daaraan zelf een trainingdoel te koppelen.

 • Fase 10 – Ik ben klaar voor GEEL.

Alle fases in groen zijn doorlopen. De kids zijn klaar voor de volgende stap. Geel. Spannend !