• Fase pre Oranje

Als de kids vanwege hun leeftijd met tennissen beginnen in oranje starten ze in de pre oranje fase. Binnen deze fase wordt een combinatie gemaakt van de fases in rood. Het hoeft niet perse zo te zijn dat er een flinke achterstand is ten opzichte van de kids die wel de rode fases hebben doorlopen. Veel basisvaardigheden beheersen kids van deze leeftijd al. Bijvoorbeeld door gym op school of het beoefenen van andere sporten.

 • Fase 2 – Ik train tennis voetenwerk.

In oranje is de baan groter dan in rood. Dit betekent dat de kids een groter gebied moeten afdekken. Dit vergt niet alleen snelle beentjes maar ook handig en slim voetenwerk. In deze fase komt ook het achterwaarts bewegen meer aan bod. De grotere baan en kleinere en hardere bal nodigen uit om de bal meer vaart mee te geven waardoor de kids meer achterwaarts moeten bewegen om goed voor de aankomende bal te staan. Zie nu maar eens in balans te blijven.

 • Fase 3 – Ik plaats mijn Service al best goed.

Op een grotere baan is het handig om de service te leren plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld naar de zwakke slag van de tegenstander spelen of de tegenstander uit positie spelen zodat daarna de hele baan “open” ligt. In deze fase is het dus niet alleen de vastheid (het in slaan van de service) maar ook het geven van richting van belang.

 • Fase 4 – Ik train oplopen en netspel.

Soms worden de kids gedwongen om naar het net te lopen omdat de tegenstander een korte bal speelt. In deze fase ontdekken de kids dat het in sommige situaties heel handig is om op te lopen naar het net en er dus zelf voor kiezen. En het is leuk! Soms is het best eng om naar het net te lopen. “Ik ben best klein en de baan is zo groot”, hoor je ze denken… Door het oefenen van het netspel (volleys en smashes) krijgen de kids steeds meer vertrouwen in het spelen in het gebied van de servicelijn tot het net.

 • Fase 5 – Ik beheers 4 van de 6 Multi Skillz.
 1. Lopend bal omhoog gooien, neerleggen en links en rechts springen.
 2. Bal overgooien van tramrailslijn tot traimrailslijn dan 3x heen en weer rennen.
 3. Een vierkant springen, ladder oefening en vervolgens balgooien d.m.v. service beweging.
 4. Hoepel inhalen en erover springen.
 5. Ladder oefening en vervolgens bal ophalen die wordt gerold of gegooid.
 6. Bal met forehand opvangen en in emmer doen. Dit zelfde met de backhand zijde.
 • Fase 6 – Ik kan in mijn rally de hele baan gebruiken.

De kids bewegen op een goede manier over het hele speelveld. Ze zijn rap de hoek in en snel weer terug in het midden. Als het nodig is bewegen ze snel naar achteren en doet de situatie zich voor dan lopen ze op naar het net. Ze gaan al steeds sneller reageren op de aankomende bal. Ook gaan de kids meer de hele baan bespelen aan de andere kant van het net. Ze zijn zich al meer bewust van de positie van de tegenstander en spelen daar op in door middel van richting en vaart en soms al met wat rotatie.

 • Fase 7 – Ik leer omgaan met winnen en verliezen.

Winnen is leuk en verliezen is stom. In deze fase geven we de kids enkele handvatten om verlies beter te accepteren. Door bijvoorbeeld in wedstrijdjes persoonlijke doelen mee te geven waar ze zelf invloed op kunnen hebben. Zo kunnen ze een wedstrijdje verliezen maar hun eigen opdracht prima uitvoeren waardoor toch een positief gevoel overheerst. Als je beter bent dan je tegenstander leren wij de kids in deze fase om respect te hebben voor je tegenstander door bijvoorbeeld in wedstrijdjes op de training punten te geven aan je tegenstander voor de getoonde inzet van het gespeelde punt. Winst of verlies is hierbij van ondergeschikt belang.

 • Fase 8 – Ik speel Worldtour & toernooien en ben een Fair Player.

Naast het spelen van competitie gaan de kids ook toernooien inschrijven. Bij het spelen van de wedstrijden laten de kids zien dat ze “fair players” zijn. In fase 7 hebben we hier immers aandacht aan besteed in de tennislessen. Respect voor je tegenstander, toeschouwers, organisatie van de competitie en toernooi vinden wij zeer belangrijk en niet te vergeten het respect voor jezelf !

 • Fase 9 – Ik ontdek wanneer ik rotatie kan toepassen.

Elke slag in tennis heeft een aantal niveau bepalende factoren. Rotatie (draaing) geven aan de bal is er daar één van. In deze fase ontdekken de kids wanneer ze dit kunnen toepassen en hoe ze dit het beste kunnen doen.

 • Fase 10 – Ik ben klaar voor GROEN.

Alle fases in oranje zijn doorlopen. De kids zijn klaar voor de volgende stap. Groen. Spannend !